MOLİBDEN NEDİR? MOLİBDEN NE İŞE YARAR?
Molibden, başlıca mineraller kadar çok tanınmasa da normal vücut fonksiyonlarının sürdürülmesi için son derece önemli bir mineraldir. Proteinlerin ve genetik materyallerin işlenmesinde rol oynayan molibden minerali, vücudun toksik maddeleri parçalamasına da yardımcı olur.(1)(2)
Molibden Nedir?
Molibden, vücutta doğal olarak bulunan önemli bir (Trace Mineral) eser mineraldir. Eser mineraller, vücudun az miktarda ihtiyaç duyduğu minerallere verilen genel isimdir. Molibden, toprakta bulunur ve insanlar beslenme aracılığıyla yeterli miktarda molibdeni rahatlıkla tüketebilir. Molibden, vücuttaki enzimlerin yapısında ve işlevinde görev alır. Ayrıca sülfür metabolizması ve bazı amino asitlerin metabolizması gibi biyolojik süreçlerde rol oynayan molibdenin günlük olarak belirli miktarda alınması önem taşır.(1)(2)
Molibden Ne İşe Yarar?
Molibden, vücuda çok yönlü katkı sağlayan bir mineraldir. Molibden ne işe yarar, sorusunun cevabı bu mineralin metabolizmaya sağladığı katkılarla açıklanabilir. Başlıca molibden faydaları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
Metabolizmanın Normal Fonksiyonlarını Destekler
Molibden minerali, vücuttaki enzimlerin yapısında ve işlevinde önemli bir rol oynar. Önemli enzimler arasında yer alan sülfit oksidaz, aldehit oksidaz, ksantin oksidaz ve mitokondriyal amidoksim azaltıcı bileşenin aktifleşmesini sağlayarak metabolizmanın normal fonksiyonlarını destekler.
Toksik Maddelerin Parçalanmasına Yardımcı Olur
Molibden minerali, bazı toksik maddelerin vücutta daha az zararlı hale gelmesine yardımcı olur.
Özellikle sülfiti sülfata dönüştürerek vücutta tehlikeli sülfit birikiminin önüne geçer. Eksikliğinde gıdalarda doğal olarak bulunan sülfit, vücutta birikerek alerjik reaksiyona neden olabilir.(3)
Oksidatif Stresin Azalmasında Rol Oynar
Molibden, antioksidan enzimlerin aktivitesini artırarak vücuttaki serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olur. Bu sayede oksidatif stresin azaltılmasına ve hücre hasarının önlenmesine katkıda bulunabilir.(4)
Molibden Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Vücut, molibdeni molybdopterin formunda karaciğer, böbrekler, adrenal bezler ve kemiklerde depolar.(2)
Molibden eksikliği, sülfür metabolizmasında ve önemli enzimlerin aktifleşmesinde bozukluklara neden olabilir. Molibden eksikliği belirtileri de molibdenin sülfit metabolizmasına yardımcı olamaması ve enzimleri aktifleştirmemesi sonucu ortaya çıkar. Sülfit toksisitesine neden olan molibden eksikliği; taşikardi, taşipne (hızlı soluma), baş ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtilere neden olabilir. Bunlar sadece genetik rahatsızlıklara ya da ileri derecede yetersiz beslenmeye bağlı gelişebilen olası belirtilerdir, kesin tanı ve tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.(5)
Molibden Hangi Besinlerde Bulunur?
Molibden hangi besinlerde bulunur? Molibden minerali açısından zengin beslenme için aşağıdaki besin grupları beslenme programına dahil edilebilir:
Bu metin; tüketicileri konu özelinde tarafsız ve kanıtları ile bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça